Nieuws

13 april 2019: Fantastische resultaten op Bartje Toernooi in Assen

Afgelopen weekend was de judogroep van Judo Topsport Oost Groningen present op 1 van de sterkst bezette toernooien in het Noorden. Onze judo stichting, die als doel heeft verschillende sporters te begeleiden naar het hoogst haalbare niveau, wist daar fantastische resultaten neer te zetten. We mistte onze judoka's die laatste jaars in hun categorie zijn om de bokaal binnen te halen. We eindigden op een vierde plaats in het clubklassement, met een kleine achterban van judoka's. Iets om ontzettend trots op te zijn.

 

Savannah Luttje uit Beerta wist alle wedstrijden te winnen, en daardoor een gouden medaille binnen te halen in de categorie -57 kilogram. Er waren verschillende medailles voor Daniel Jonker, Joyce de Vries. Brons was er voor Esther Kleinlugtenbelt, Stefan van Ballegooijen en Milan de Klein. 

 

Voor meer informatie over judo in Oost-Groningen kijk op: www.oostgroningenjudo.nl

Esther Kleinlugtenbelt (rechts)

30 maart 2019: Beste club tot 18 jaar in Zweden.

Afgelopen weekend vond het Sormlandstraffen judotoernooi plaats in het Zweedse Oxelosund. Dit jaar bleek het toernooi zeer sterk bezet te zijn, met veel sterke Zweedse judoclubs. Ook waren er deelnemers uit Polen en het Verenigd Koninkrijk. Judo Topsport Oost Groningen heeft hier met hun judoka's een fantastische prestatie neergezet.  Na een reis van 14 uur in de bus naar onze eindbestemming hebben de judoka's de weging volbracht en overnacht in Zweeds huis. 

 

De wedstrijddag begon met het blok tot 18 jaar. Aangezien de meeste van onze sporters in deze categorie vallen was dit druk voor onze groep. 

 

Sandra van Ballegooijen heeft in Zweden in zowel de -18 jaar deelgenomen als in de categorie voor de volwassenen. In beide categorieen wist ze een fantastische gouden medaille te halen. Esther Kleinlugtenbelt uit het Overijsselse Lutten had misschien wel de hardste ippon van de dag. Helaas verloor ze de finale waardoor ze in de -57 kilogram categorie genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Joyce de Vries kwam terug van een schoolreis naar Berlijn en moest direct door naar het Zweede Oxelosund. In de -63 kilogram wist ze kampioen te worden. Stefan van Ballegooijen nam deel aan de -18 jaar categorie -66 kilogram. Een spannende halve finale, waarin hij fantastische bezig was, wist hij niet te winnen. Zijn tegenstander stond zelfs in de kwartfinale van een Europa Cup afgelopen jaar. Stefan werd derde.

 

Rick Heidema uit Oude Pekela heeft het maximale uit zichzelf weten te halen. De eerste wedstrijd werd hij overdonderd en verloor hij. Daarna met goed judo winnaar van de bronzen plak. Daniel Jonker nam na 5 jaar geen toernooien weer deel aan zijn eerste toernooi. Hij heeft waardevolle ervaring opgedaan. 

Jaylinn Poppinga uit Nieuwe Pekela kreeg op de feestavond van de club zelf de prijs voor de beste judoka in haar leeftijdsklasse, nadat ze op het toernooi een goede eerste plaats had behaald in de -13 jaar categorie. Milan de Klein uit Noordbroek nam deel in 2 verschillende gewichtsklassen de -50 kg en de -55 kilogram. Terwijl hij normaal zelf in de -46 kilogram deelneemt. Milan behaalde zowel het goud als het zilver.

 

Wouter ontving de prijs voor de sportiefste en aardigste coach aan het einde van het toernooi. Door de kennis en kunde die hij met passie overdraagt aan zijn judoka's. Judo Topsport Oost Groningen was de beste club in de categorieen tot 18 jaar. Helaas niet van de rest van het toernooi, want wij als club hadden geen masters die deelnamen aan het toernooi.

6 maart 2019: Nieuwsbrief -6- Januari en Februari.

Hier is de nieuwe nieuwsbrief van januari en februari 2019. 

Nummer 6
PDF – 708.0 KB 46 downloads

2 maart 2019: Brons op NK voor Sandra van Ballegooijen.

Het Topsportcentrum in Almere stond afgelopen weekend in het teken van het Nederlands Kampioenschap tot 21 jaar. Dit was voor Sandra bedoeld als een voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap tot 18 jaar, dat volgende week plaatsvindt in Den Haag. Sandra moest in de eerste ronde tegen de regerend Nederlands Kampioen tot 21 jaar en 18 jaar, Marit Kamps. Deze wedstrijd kende goede, maar ook minder sterke momenten. De wedstrijd verloor ze helaas met twee keer waza-ari.

De tweede ronde tegen Saukel uit Brabant was beter, maar deze ronde verloor Sandra ook. De derde ronde in de wedstrijd om het brons tegen een meisje uit Zuid-Holland. Deze wedstrijd wist Sandra, uit de Krim, overtuigend te winnen. Doordat ze deze wedstrijd won met een waza-ari gevolgd door een houdgreep verdiende ze hier haar tweede NK Medaille (2016: 3e van NL, NK tot 15 jaar.)

Sandra van Ballegooijen op de 3e plaats (rechts).

23 maart 2019: Judoka plaatsen zich voor het NK tot 18 jaar!

Op zaterdag 23 februari werden de district kampioenschappen -18 jaar in het Friese Kollum gehouden.  Judo topsport Oost -Groningen komt uit in het district Noord Nederland, hieronder vallen de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.  De eerste vier judoka's van elke gewichtsklasse verdienen een startbewijs voor het Nederlands kampioenschap op 9 maart in Den Haag. 

Sandra van Ballegooijen was in  haar eerste wedstrijd vrijgeloot. Ze verloor haar tweede wedstrijd doordat ze in een  houtgreep terecht kwam.  Maar Sandra herpakte zich en won de wedstrijd om de derde plaats en plaatste zich voor het NK in Den Haag.

Esther Kleinlugtenbelt  kwam uit in een sterke poule.  Zij won haar eerste wedstrijd maar verloor haar tweede wedstrijd.  Esther won de wedstrijd in de herkansing en mocht hierdoor judoën voor de derde plek.  Esther moest tegen een voor haar bekende Friezin judoën.  Deze Friezin is technisch zeer sterk en Esther verloor dan ook haar wedstrijd door een houtgreep.  Esther eindigde als vijfde in haar poule. 

Lindsey Nijboer kwam uit in de -48 kilo.  Lindsey deed erg haar best maar wist geen wedstrijden te winnen.

Milan de Klein kwam uit in de -46 kilo. Omdat er vijf judoka's zich hadden opgegeven  in deze klasse werd er in poule systeem gejudood. Milan wist twee wedstrijden te winnen maar verloor er ook twee. Hierdoor werd Milan derde in zijn poule en plaatst hij zich voor het Nederlands Kampioenschap.

Cameron Luttje en Stefan van Ballegooijen kwamen beide uit in de -66 kilo.   Cameron verloor zijn eerste wedstrijd. In de herkansing liet Cameron zien wat hij kan en won zijn tweede wedstrijd met een mooie Ippon.  Cameron verloor zijn derde wedstrijd en werd uitgeschakeld.  Stefan liet goed en sterk Judo zien. Hij won zijn eerste wedstrijd, verloor hierna van de latere winnaar in deze poule. Stefan mocht in de herkansing om de derde plek judoën. Na een heftige strijd verloor Stefan in de laatste seconden van de wedstrijd door een verwurging.  

De geblesseerde Axel had maar één tegenstander in zijn poule  -90 kilo. Axel hoefde hierdoor alleen maar af te groeten om zich te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. 

 

Milan de Klein (2e van links) haalt brons op Districts Kampioenschap -18 in Kollum.

9/10 februari en 16/17 februari 2019: European Cadet Cups Italië en Spanje.

De afgelopen twee weekenden stonden in het teken van twee European Cups in Zuid-Europa. Een tweetal judoka's van Judo Topsport Oost Groningen: Sandra van Ballegooijen en Axel Heeren zijn samen met Lois Klein (Jv Vos, uit Emmen) naar deze toernooien gevlogen. 

 

Het eerste toernooi wist Lois Klein de kleine finale (wedstrijd om brons) te halen in de klasse tot 40 kilogram. Na spannende wedstrijden en een voorsprong om brons wist ze dit helaas niet te volbrengen en verloor ze de wedstrijd. Ze werd vijfde in haar debuut. Sandra van Ballegooijen kon helaas op dit toernooi geen wedstrijd winnen, maar deed waardevolle ervaring op. Axel Heeren won één wedstrijd en raakte daarna geblesseerd. Hij moest het toernooi vroegtijdig verlaten.

 

Spanje deed alleen Sandra van Ballegooijen mee. Sandra werd 7e op dit toernooi, maar er zat meer in. Ze verloor op voorsprong van de Zimbabwaanse Christie Rose Pretorius. We gaan op naar de volgende wedstrijden. Districts en Nederlandse Kampioenschappen. 

12 januari 2019 : Goede resultaten bij het Wintertoernooi in Dedemsvaart!

Op zaterdag 12 januari 2019 was Judo Topsport Oost-Groningen actief op twee fronten.  Er waren judoka's bij de Espoir in Eindhoven maar een deel van de selectie koos ervoor om naar Dedemsvaart af te reizen.  met 700 deelnemers verspreid over 10 matten een mooi toernooi om het jaar mee te beginnen. De coaching werd gedaan door  Elwin Johannes en Axel Heeren. Stefan van Ballegooijen en Cameron Luttje kwamen uit in de  -66 kilo.  Voor Stefan zijn eerste toernooi in de -18 jaar.  Ook moesten deze twee judoka's van JTOG voor het eerst tegen elkaar strijden.  Stefan besliste deze onderlinge strijd in zijn voordeel.  Uiteindelijk behaalde Cameron de finale niet. Stefan haalde de finale wel en wist deze ook te winnen.  Voor Savannah was Dedemsvaart haar eerste wedstrijd in de -21jaar .  Savannah liet  met mooi en technisch goed judo zien wat ze kan. Ze won al haar wedstrijden en ook Savannah werd eerste. Rick Heidema deed erg zijn best maar kwam nog iets te kort. Hij wist twee wedstrijden te winnen maar kwam hiermee niet in de finale poule. Milan de Kleine kwam als laatste van JTOG op de mat. Ook voor Milan was dit het eerste toernooi in de -18 jaar. Milan wist al zijn poule wedstrijden te winnen en ook in de finale stond hij zijn mannetje. Ook voor Milan de eerste plaats. Met drie keer goud,een goed toernooi voor Judo Topsport Oost- Groningen.

Nu op naar het Noordoost Toernooi in Slagharen op zaterdag 2 februari 2019.

 

 

 

12-13 januari 2019: Matsuru Dutch Open Espoir.

Het grootste en sterkste toernooi van het jaar was afgelopen weekend weer in de Eindhovense Sporthal aan de Theo Koomenlaan. Dit evenement met meer dan 1600 deelnemers uit meer dan 25 landen was ontzettend sterk bezet. Een aantal judoka's van onze club was niet op volle sterkte. Wat betreft de podium prestaties niet het doel gehaald wat we wilden halen.  Een uitgebreid verslag volgt.

1 januari 2019: Nieuwsbrief #5