Nieuws

14 december 2019: Meetmoment Enschede

Er was een tweede meetmoment in het Overijsselse Enschede. Dit meetmoment is bedoeld als meetpunt voor de judoka's die deel willen nemen in het internationale circuit. Dit circuit is gestart op het eerste meetmoment in Den Haag en vond dit weekend zijn tweede meetpunt.

Dezelfde judoka's namen deel aan het toernooi. Milan de Klein, opgeleid bij Judo Ryu Muntendam, nam deel in de klasse -46 kilogram. Helaas is dit geen internationale gewichtsklasse. Dit start pas bij de -50 kilogram. De judoka uit Noordbroek stond ontzettend ontspannen op de mat, en wist al zijn wedstrijden te winnen. Daardoor mocht hij aan het einde van de dag de gouden plak in ontvangst nemen.

Esther Kleinlugtenbelt uit Lutten, werd de vorige keer tweede op het internationale meetmoment. Ze verloor dit weekend helaas de wedstrijd om het brons. Daardoor werd ze vijfde. Joyce de Vries uit Nieuwe Pekela wist weer een goed parcours af te leggen, won van judoka's waar ze de vorige keer van verloor. Helaas ligt het ontzettend dichtbij elkaar, waardoor Joyce een zevende plaats behaalde. Stefan van Ballegooijen uit de Krim haalde een top 10 plek door negende te worden. 

 

We wachten een eventuele selectie af. 

10 november 2019: Meetmoment Den Haag U18

Afgelopen weekend was het eerste meetmoment van het nieuwe seizoen. Aan dit toernooi hebben vier verschillende judoka's van onze stichting deelgenomen. In de ochtend was Milan de Klein als eerste aan de beurt. In de klasse tot 50 kilogram kon Milan geen zoden aan de dijk zetten. Twee wedstrijden verliezen was niet helemaal waar we op gehoopt/gerekend hadden. Daarna mocht Stefan van Ballegooijen op de judomat. Stefan heeft de laatste tijd veel geleerd om tijdens de wedstrijden bezig te zijn met het vasthouden van zijn concentratie. Hij was de eerste ronde vrijgeloot en wist twee wedstrijden te winnen en verloor twee wedstrijden. Stefan werd van de 35 judoka's in zijn categorie 9e. Net geen klassementsplaats, maar wel in de top 10.

 

Joyce de Vries had een zware eerste ronde tegen de latere kampioen, Lieke Derks, in de klasse -63 kilogram. Deze pot verloot ze, daardoor werd de door Joyce te bewandelen weg gigantisch lang. De judoka's Paassen, Jongstra, van Leeuwen, Wijers, Leysner werden 1 voor 1 verslagen. De wedstrijd om de derde plek verloor Joyce tegen de judoka uit Alkmaar, Annick Baas. Een vijfde plek was hiermee een prima resultaat.

 

Esther Kleinlugtenbelt was deze dag helemaal op top niveau. De judoka, Paulien Snijder, uit Assen. Die al Europa Cup medaille heeft gewonnen, werd verslagen door Esther met een fantastisch mooie ippon. In de finale verloot Esther nadat ze volledig kapot was van de door haar gewonnen wedstrijden tegen de Friese Berber Ludema. Ook deze tegenstander is te verslaan. Daar zullen we aankomende weken keihard mee aan de slag gaan. Zilver voor Esther.

 

"De judoka's, die allemaal nog twee seizoenen te gaan hebben,  waren scherp op dit meetmoment. Dat is mede te danken aan het wekelijkse programma dat de judoka's volgen. Ik ben trots op de resultaten en zie uit naar de rest van het seizoen." aldus Wouter Meijer, Coach van de sporters.

1 november 2019: Nieuwsbrief -9-

Nummer 9
PDF – 587.9 KB 264 downloads

12 oktober 2019: Emmen en Alkmaar.

Zaterdag 12 oktober nam Judo Topsport Oost Groningen met een kleine selectie deel aan de Open Drentse Kampioenschappen.

Op dit sterk bezet toernooi met ruim 700 deelnemers uit binnen en buitenland beloofden het spannende wedstrijden te worden.

In het eerste blok kwam Joyce de Vries namens judo Topsport Oost Groningen uit in de -63KG. In deze grote poule kwam Joyce geduchte tegenstanders tegen. Joyce heeft goed judo laten zien en wist de bronzen medaille te bemachtigen. In het derde blok kwam Savannah Luttje voor Judo Topsport Oost Groningen uit in de -57KG. Savannah wist zich in deze sterke poule te plaatsen op het erepodium met een bronzen medaille.

Sandra van Ballegooijen kwam in het laatste blok uit in de +70KG. Sandra wist zich in haar poule op het erepodium te plaatsen met een zilveren medaille.

In de -12 wist Harry Kerbof namens Judoschool Wouter Meijer een medaille te behalen.

 

Op zondag namen er drie judoka's deel aan het Open Alkmaarse Kampioenschap. Esther Kleinlugtenbelt wist hier knap de bronzen plak mee te nemen naar het Overijsselse Lutten.

21 september 2019: Judoka’s van Judo Topsport Oost Groningen boeken mooie resultaten op Internationaal Judo Kampioenschap Veendam.

Afgelopen zaterdag 21 september werd in Veendam voor de 12de keer het Internationaal Veendammer Judokampioenschap gehouden.

Op maar liefst 10 matten werd er door ruim 600 judoka’s uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Denemarken gestreden om een plaats op het ere podium.

Judo Topsport Oost Groningen was met een selectie van wedstrijdjudoka’s aanwezig op dit sterk bezet toernooi.

In het eerste blok streed Sandra van Ballegooien -85kg om een plaats op het ere podium. Sandra wist zich in de finale te plaatsen met een fantastische zilveren medaille als resultaat. Milan de Klein -50kg wist zich in zijn poule te plaatsen voor een bronzen medaille.

Joyce de Vries kwam uit in de gewichtsklasse -63kg en wist zich met sterk judo te plaatsen op het ere podium en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Ook Savannah Luttje wist in haar poule de bronzen medaille te veroveren.

In het laatste blok kwam Esther Kleinlugtenbelt namens Judo Topsport Oost Groningen uit in de -57kg. In deze groot bezette poule kwam duidelijk naar voren dat Esther zich sterk heeft ontwikkeld met als resultaat een mooie derde plaats.

7 juli 2019: Nieuwsbrief -8-

Nummer 8
PDF – 659.0 KB 437 downloads

26 mei 2019: Axel Heeren wint Brons bij Europacup in Coimbra Portugal!

In het Portugese Coimbra deden Axel Heeren en Sandra van Ballegooijen namens Judo Topsport Oost-Groningen mee aan de Europa cup voor Cadetten. Voor Axel zijn eerste wedstrijd nadat hij in februari aan zijn enkel geblesseerd raakte.  Axel maakte een sterke indruk en wist zich op Europees niveau staande te houden.  Axel was zijn eerste wedstrijd vrijgeloot, in zijn tweede wedstrijd kwam hij tegenover een Israëliër te staan. Met twee Wazari's  wist Axel de wedstrijd naar zich toe te trekken. Zijn volgende tegenstander was een judoka uit Moldavie, Axel maakte het spannend door eerst  met een Wazari achter te komen. Gelukkig herpakte Axel zich en gooide hij de Moldavië op zijn rug.  Axel bereikte hiermee de halve finale.  Een Italiaan was in deze halve finale de tegenstander van Axel.  Axel probeerde een voetveeg te maken maar werd overgenomen door de Italiaan en Axel kwam in een houdgreep terecht.  Axel verloor deze wedstrijd maar mocht voor de derde plek judoën.  In de wedstrijd om brons moest Axel het opnemen tegen een Fransman. Axel liet zien dat hij tot de beste van Europa behoord en gooide binnen een minuut de Fransman op zijn rug. Een verdiende derde plek voor Axel en een prachtig rentree in Europa .   Sandra van Ballegooijen wist haar eerste wedstrijd te winnen. Hierna moest Sandra een judoka uit Brazilië.  Sandra verloor haar wedstrijd maar mocht wel naar de herkansing. Daar won ze van een Portugese maar de volgende wedstrijd verloor ze  met twee Wazari's van een Portugese judoka. Sandra moest genoegen nemen met een 7de plek en een mooie ervaring.  Vanuit Judo Topsport Oost- Groningen zijn we trots op de resultaten van Axel Heeren en Sandra van Ballegooijen. Judo Topsport Oost Groningen is een relatief kleine judo vereniging in de regio en om dan op Europees niveau het podium te halen geeft aan dat we op de goede weg zijn! 

 

12 mei 2019: JTOG maakt indruk bij Internationaal toernooi in Mierlo!

Op zaterdag 12 mei organiseerde Budo vereniging de Hechte band  voor de 24ste keer het Hou vast toernooi in Mierlo.  Aan dit  toernooi deden 110 verschillende verenigingen mee.  Ook waren er  judoka's uit België, Duitsland en Engeland aanwezig . Het motto van het toernooi was : Ondanks dat we er misschien anders uitzien, spreken of andere gewoontes hebben. Samen voor 1 judo!.  Alle  judoka's van JTOG  waren de hele dag aanwezig om samen dit toernooi te beleven. Om elkaar aan te moedigen en te steunen.  Op deze saamhorigheid mag Judo Topsport Oost Groningen trots zijn.  Isa Heideveld mocht al eerste de mat betreden.  Isa was heel ontspannen en had duidelijk veel plezier in het judoën. Ze won al haar wedstrijden en mocht het podium op voor een  mooie glazen trofee.  Sandra van Ballegooijen, Joyce de Vries en Esther Kleinlugtenbelt waren daarna aan de beurt.  De coach Wouter Meijer moest af en toe drie judoka's op drie verschillende matten te gelijk coachen. Met hier en daar wat kunst en vliegwerk is het gelukt.  Zowel Sandra als Joyce stonden sterk op de mat. Ze maakte beide geen fouten en wisten al hun  partijen met een Ippon  te winnen. Beide werden eerste in hun poule.  Ook Esther begon sterk aan haar toernooi. De eerste drie wedstrijden won Esther waardoor ze in de finale kwam.  In deze finale maakte Esther een overname, deze werd verkeerd beoordeeld waardoor Esther met een Wazari achter kwam. Esther kon haar achterstand niet meer inhalen en moest genoegen nemen met een tweede plaats. Jaylinn Popinga was vandaag de enigste -15 jaar judoka van Judo Topsport Oost Groningen.  Jaylinn deed mee om ervaring op te doen bij een  groot  judo toernooi.  Jaylinn deed erg haar best  maar kwam nog te kort om mee te doen voor de podiumplaatsen.  's Middags mochten Milan de Klein en Stefan van Ballegooijen de mat op. Milan verloor zijn eerste wedstrijd door een armklem van de tegenstander. Hierdoor moest Milan noodgedwongen afkloppen. In de herkansing won Milan drie wedstrijden en mocht hij voor de derde plaats judoën.  Milan maakte een overname op zijn tegenstander maar de scheidsrechters beoordeelde deze in het voordeel van de tegenstander.  Hierdoor verloor Milan de wedstrijd en moest hij genoegen nemen met de vijfde plaats.  Als laatste judoka vandaag was Stefan aan de beurt.   Stefan was niet goed gefocust in zijn eerste wedstrijd en kwam in een verwurging terecht. Stefan moest afkloppen.  Stefan moest hierna vijf  wedstrijden winnen waarna hij voor de derde plaats mocht judoën.  Aangemoedigd door alle andere judoka's en ouders won Stefan deze wedstrijd met een mooie overname. Stefan werd derde in zijn poule.

We kijken terug op een sport mooie sportieve  dag.                                                                                                                                                                                                                                                        Met drie eerste, één tweede en één derde plaats  een goed resultaat bij het 24ste Internationale Hou vast toernooi in Mierlo!

 

 

4 mei 2019: Nieuwsbrief -7-

nummer 7
PDF – 875.5 KB 411 downloads

13 april 2019: Fantastische resultaten op Bartje Toernooi in Assen

Afgelopen weekend was de judogroep van Judo Topsport Oost Groningen present op 1 van de sterkst bezette toernooien in het Noorden. Onze judo stichting, die als doel heeft verschillende sporters te begeleiden naar het hoogst haalbare niveau, wist daar fantastische resultaten neer te zetten. We mistte onze judoka's die laatste jaars in hun categorie zijn om de bokaal binnen te halen. We eindigden op een vierde plaats in het clubklassement, met een kleine achterban van judoka's. Iets om ontzettend trots op te zijn.

 

Savannah Luttje uit Beerta wist alle wedstrijden te winnen, en daardoor een gouden medaille binnen te halen in de categorie -57 kilogram. Er waren verschillende medailles voor Daniel Jonker, Joyce de Vries. Brons was er voor Esther Kleinlugtenbelt, Stefan van Ballegooijen en Milan de Klein. 

 

Voor meer informatie over judo in Oost-Groningen kijk op: www.oostgroningenjudo.nl

Esther Kleinlugtenbelt (rechts)

30 maart 2019: Beste club tot 18 jaar in Zweden.

Afgelopen weekend vond het Sormlandstraffen judotoernooi plaats in het Zweedse Oxelosund. Dit jaar bleek het toernooi zeer sterk bezet te zijn, met veel sterke Zweedse judoclubs. Ook waren er deelnemers uit Polen en het Verenigd Koninkrijk. Judo Topsport Oost Groningen heeft hier met hun judoka's een fantastische prestatie neergezet.  Na een reis van 14 uur in de bus naar onze eindbestemming hebben de judoka's de weging volbracht en overnacht in Zweeds huis. 

 

De wedstrijddag begon met het blok tot 18 jaar. Aangezien de meeste van onze sporters in deze categorie vallen was dit druk voor onze groep. 

 

Sandra van Ballegooijen heeft in Zweden in zowel de -18 jaar deelgenomen als in de categorie voor de volwassenen. In beide categorieen wist ze een fantastische gouden medaille te halen. Esther Kleinlugtenbelt uit het Overijsselse Lutten had misschien wel de hardste ippon van de dag. Helaas verloor ze de finale waardoor ze in de -57 kilogram categorie genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Joyce de Vries kwam terug van een schoolreis naar Berlijn en moest direct door naar het Zweede Oxelosund. In de -63 kilogram wist ze kampioen te worden. Stefan van Ballegooijen nam deel aan de -18 jaar categorie -66 kilogram. Een spannende halve finale, waarin hij fantastische bezig was, wist hij niet te winnen. Zijn tegenstander stond zelfs in de kwartfinale van een Europa Cup afgelopen jaar. Stefan werd derde.

 

Rick Heidema uit Oude Pekela heeft het maximale uit zichzelf weten te halen. De eerste wedstrijd werd hij overdonderd en verloor hij. Daarna met goed judo winnaar van de bronzen plak. Daniel Jonker nam na 5 jaar geen toernooien weer deel aan zijn eerste toernooi. Hij heeft waardevolle ervaring opgedaan. 

Jaylinn Poppinga uit Nieuwe Pekela kreeg op de feestavond van de club zelf de prijs voor de beste judoka in haar leeftijdsklasse, nadat ze op het toernooi een goede eerste plaats had behaald in de -13 jaar categorie. Milan de Klein uit Noordbroek nam deel in 2 verschillende gewichtsklassen de -50 kg en de -55 kilogram. Terwijl hij normaal zelf in de -46 kilogram deelneemt. Milan behaalde zowel het goud als het zilver.

 

Wouter ontving de prijs voor de sportiefste en aardigste coach aan het einde van het toernooi. Door de kennis en kunde die hij met passie overdraagt aan zijn judoka's. Judo Topsport Oost Groningen was de beste club in de categorieen tot 18 jaar. Helaas niet van de rest van het toernooi, want wij als club hadden geen masters die deelnamen aan het toernooi.

6 maart 2019: Nieuwsbrief -6- Januari en Februari.

Hier is de nieuwe nieuwsbrief van januari en februari 2019. 

nummer 6
PDF – 708.0 KB 445 downloads

2 maart 2019: Brons op NK voor Sandra van Ballegooijen.

Het Topsportcentrum in Almere stond afgelopen weekend in het teken van het Nederlands Kampioenschap tot 21 jaar. Dit was voor Sandra bedoeld als een voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap tot 18 jaar, dat volgende week plaatsvindt in Den Haag. Sandra moest in de eerste ronde tegen de regerend Nederlands Kampioen tot 21 jaar en 18 jaar, Marit Kamps. Deze wedstrijd kende goede, maar ook minder sterke momenten. De wedstrijd verloor ze helaas met twee keer waza-ari.

De tweede ronde tegen Saukel uit Brabant was beter, maar deze ronde verloor Sandra ook. De derde ronde in de wedstrijd om het brons tegen een meisje uit Zuid-Holland. Deze wedstrijd wist Sandra, uit de Krim, overtuigend te winnen. Doordat ze deze wedstrijd won met een waza-ari gevolgd door een houdgreep verdiende ze hier haar tweede NK Medaille (2016: 3e van NL, NK tot 15 jaar.)

Sandra van Ballegooijen op de 3e plaats (rechts).

23 maart 2019: Judoka plaatsen zich voor het NK tot 18 jaar!

Op zaterdag 23 februari werden de district kampioenschappen -18 jaar in het Friese Kollum gehouden.  Judo topsport Oost -Groningen komt uit in het district Noord Nederland, hieronder vallen de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.  De eerste vier judoka's van elke gewichtsklasse verdienen een startbewijs voor het Nederlands kampioenschap op 9 maart in Den Haag. 

Sandra van Ballegooijen was in  haar eerste wedstrijd vrijgeloot. Ze verloor haar tweede wedstrijd doordat ze in een  houtgreep terecht kwam.  Maar Sandra herpakte zich en won de wedstrijd om de derde plaats en plaatste zich voor het NK in Den Haag.

Esther Kleinlugtenbelt  kwam uit in een sterke poule.  Zij won haar eerste wedstrijd maar verloor haar tweede wedstrijd.  Esther won de wedstrijd in de herkansing en mocht hierdoor judoën voor de derde plek.  Esther moest tegen een voor haar bekende Friezin judoën.  Deze Friezin is technisch zeer sterk en Esther verloor dan ook haar wedstrijd door een houtgreep.  Esther eindigde als vijfde in haar poule. 

Lindsey Nijboer kwam uit in de -48 kilo.  Lindsey deed erg haar best maar wist geen wedstrijden te winnen.

Milan de Klein kwam uit in de -46 kilo. Omdat er vijf judoka's zich hadden opgegeven  in deze klasse werd er in poule systeem gejudood. Milan wist twee wedstrijden te winnen maar verloor er ook twee. Hierdoor werd Milan derde in zijn poule en plaatst hij zich voor het Nederlands Kampioenschap.

Cameron Luttje en Stefan van Ballegooijen kwamen beide uit in de -66 kilo.   Cameron verloor zijn eerste wedstrijd. In de herkansing liet Cameron zien wat hij kan en won zijn tweede wedstrijd met een mooie Ippon.  Cameron verloor zijn derde wedstrijd en werd uitgeschakeld.  Stefan liet goed en sterk Judo zien. Hij won zijn eerste wedstrijd, verloor hierna van de latere winnaar in deze poule. Stefan mocht in de herkansing om de derde plek judoën. Na een heftige strijd verloor Stefan in de laatste seconden van de wedstrijd door een verwurging.  

De geblesseerde Axel had maar één tegenstander in zijn poule  -90 kilo. Axel hoefde hierdoor alleen maar af te groeten om zich te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. 

 

Milan de Klein (2e van links) haalt brons op Districts Kampioenschap -18 in Kollum.

9/10 februari en 16/17 februari 2019: European Cadet Cups Italië en Spanje.

De afgelopen twee weekenden stonden in het teken van twee European Cups in Zuid-Europa. Een tweetal judoka's van Judo Topsport Oost Groningen: Sandra van Ballegooijen en Axel Heeren zijn samen met Lois Klein (Jv Vos, uit Emmen) naar deze toernooien gevlogen. 

 

Het eerste toernooi wist Lois Klein de kleine finale (wedstrijd om brons) te halen in de klasse tot 40 kilogram. Na spannende wedstrijden en een voorsprong om brons wist ze dit helaas niet te volbrengen en verloor ze de wedstrijd. Ze werd vijfde in haar debuut. Sandra van Ballegooijen kon helaas op dit toernooi geen wedstrijd winnen, maar deed waardevolle ervaring op. Axel Heeren won één wedstrijd en raakte daarna geblesseerd. Hij moest het toernooi vroegtijdig verlaten.

 

Spanje deed alleen Sandra van Ballegooijen mee. Sandra werd 7e op dit toernooi, maar er zat meer in. Ze verloor op voorsprong van de Zimbabwaanse Christie Rose Pretorius. We gaan op naar de volgende wedstrijden. Districts en Nederlandse Kampioenschappen. 

12 januari 2019 : Goede resultaten bij het Wintertoernooi in Dedemsvaart!

Op zaterdag 12 januari 2019 was Judo Topsport Oost-Groningen actief op twee fronten.  Er waren judoka's bij de Espoir in Eindhoven maar een deel van de selectie koos ervoor om naar Dedemsvaart af te reizen.  met 700 deelnemers verspreid over 10 matten een mooi toernooi om het jaar mee te beginnen. De coaching werd gedaan door  Elwin Johannes en Axel Heeren. Stefan van Ballegooijen en Cameron Luttje kwamen uit in de  -66 kilo.  Voor Stefan zijn eerste toernooi in de -18 jaar.  Ook moesten deze twee judoka's van JTOG voor het eerst tegen elkaar strijden.  Stefan besliste deze onderlinge strijd in zijn voordeel.  Uiteindelijk behaalde Cameron de finale niet. Stefan haalde de finale wel en wist deze ook te winnen.  Voor Savannah was Dedemsvaart haar eerste wedstrijd in de -21jaar .  Savannah liet  met mooi en technisch goed judo zien wat ze kan. Ze won al haar wedstrijden en ook Savannah werd eerste. Rick Heidema deed erg zijn best maar kwam nog iets te kort. Hij wist twee wedstrijden te winnen maar kwam hiermee niet in de finale poule. Milan de Kleine kwam als laatste van JTOG op de mat. Ook voor Milan was dit het eerste toernooi in de -18 jaar. Milan wist al zijn poule wedstrijden te winnen en ook in de finale stond hij zijn mannetje. Ook voor Milan de eerste plaats. Met drie keer goud,een goed toernooi voor Judo Topsport Oost- Groningen.

Nu op naar het Noordoost Toernooi in Slagharen op zaterdag 2 februari 2019.

 

 

 

12-13 januari 2019: Matsuru Dutch Open Espoir.

Het grootste en sterkste toernooi van het jaar was afgelopen weekend weer in de Eindhovense Sporthal aan de Theo Koomenlaan. Dit evenement met meer dan 1600 deelnemers uit meer dan 25 landen was ontzettend sterk bezet. Een aantal judoka's van onze club was niet op volle sterkte. Wat betreft de podium prestaties niet het doel gehaald wat we wilden halen.  Een uitgebreid verslag volgt.

1 januari 2019: Nieuwsbrief #5